Kripto novčanik (wallet) – Što je i kako ga nabaviti?

Kripto novčanik ili kripto wallet služi kako bismo zaštitili našu vrijednost u kriptovalutama poput, primjerice, bitcoina ili ethereuma. Kripto novčanici također nam služe kako bismo trgovali, razmjenjivali, slali i primali kriptovalute. Kripto novčanik čuva javne (eng. public) i privatne ključeve (eng. private keys) koji su potrebni kako bi se pristupilo kriptovalutama na blockchainu. Javni ključ služi kao univerzalna adresa za vaš novčanik na koji može sjesti kriptovaluta, dok privatni ključ služi kako biste baš vi mogli pristupiti svojim kripto sredstvima. Javni i privatni ključevi dodjeljuju se po otvaranju kripto novčanika. Ključevi se sastoje od složene kombinacije brojeva i slova. 

Općenito, najveći rizik kada je riječ o vašoj kripto imovini predstavlja situacija u kojoj netko drugi dolazi u posjed vašeg privatnog ključa. U tom slučaju možete bespovratno izgubiti svu vašu kripto imovinu. Iz tog je razloga jako važan način na koji pohranjujete svoj privatni ključ u neku od vrsta kripto novčanika.

Vrste kripto novčanika 

Za razliku od uobičajenih fizičkih novčanika, kripto novčanici ne pohranjuju u doslovnom smislu vaše kriptovalute. Kriptovalute se nalaze na blockchainu, ali njima se može pristupiti jedino putem privatnog ključa koji se nalazi na kripto novčaniku. Privatni ključ je dokaz o vlasništvu pojedine kriptovalute te omogućuje provedbu transakcija u istoj. U slučaju gubitka privatnog ključa, gubi se i pristup vrijednosti u kriptovaluti. Iz tog je razloga jako važno paziti na svoj privatni ključ, a to se najlakše postiže korištenjem kvalitetnog kripto novčanika.

Postoji mnogo vrsta kripto novčanika, od hardverskih walleta i ledgera nalik USB-u, do aplikacija na vašem mobilnom uređaju. Kripto novčanici pomažu svima koji se bave ulaganjem u kriptovalute kako bi lakše upravljali svojim portfeljima. 

Kripto novčanike dijelimo na hardverske novčanike, odnosno uređaje u fizičkom obliku na kojima su pohranjeni privatni ključevi; online novčanike trećih strana poput softvera ili aplikacija; te tzv. papirnate novčanike ili zapisivanje privatnog ključa na papir. 

Hot walleti ili vrući kripto novčanici

Online rješenja su jednostavnija, ali njihova sigurnost odnosno rizik od hakiranja ovisi o tome kakvu zaštitu i enkripciju koriste. Online kripto novčanici, često poznati pod nazivom „hot wallets“, dolaze u obliku kripto mjenjačnica, burza kriptovaluta, desktop, mobilnih i web-aplikacija, te dr. 

Najpoznatiji primjeri ove vrste kripto novčanika su Coinbase mjenjačnica i Binance burza. Privatni ključevi spremaju su na internetske servere, a kripto novčanik može se povezati i s bankovnim računom kako bi se olakšale transakcije. Ovdje je obično potrebna registracija, a u slučaju da se zaborave podaci za prijavu, potrebna je verifikacija računa.

Cold walleti ili hladni kripto novčanici

Hardverski i papirnati kripto novčanici često se nazivaju i „cold wallets“. Hardverski novčanici sigurniji su kada je riječ o prijetnji hakiranja jer postoje u offline obliku. No, treba imati na umu da se hardver može pokvariti ili oštetiti, što će rezultirati gubitkom privatnog ključa (pristupa kriptovaluti). Najpopularniji proizvođači hardverskih kripto novčanika su Trezor i Ledger. Ovi uređaji moraju se povezati s računalom ili mobitelom kako bi omogućili pristup privatnim ključevima, a prednosti im mogu biti i lako prenošenje. Pored toga, privatni ključ može se pohraniti i na običnom osobnom računalu u offline obliku.

Iako su sigurni, papirnati novčanica otežavaju uporabu kriptovaluta koje ipak funkcioniraju u digitalnom obliku putem internetske veze. Papirnati novčanici zahtijevaju naprednije znanje te poznavanje procesa izrade. U slučaju krivo izvedenog procesa može doći do potpunog gubitka sredstava. Čak i ako sve prođe kako treba, papir se svejedno može izgubiti ili oštetiti. Unatoč tome postoje kapsule i pločice od nehrđajućeg čelika koji se također mogu koristiti kao zapis privatnog ključa. Iako ih je teže oštetiti, i dalje postoji opasnost da ih se izgubi ili ukrade.

Kako odabrati kripto novčanik?

Postoje brojni novčanici različitog dizajna, mogućnosti i karakteristika. Za neke je potrebno imati dobro tehničko predznanje te poznavati proces funkcioniranja blockchaina, dok su drugi kripto novčanici mnogo jednostavniji za korištenje odnosno prilagođeni su većini novih korisnika. Iz tog je razloga potrebno pomno proučiti tržište prije nego što se odlučite na to kakav kripto novčanik najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima.  

Jedna od stvari na koju treba posebno obratiti pozornost jest razina sigurnosti i zaštite od rizika – kao što su hakiranje, krađa ili kvar – koju vam pojedini oblik kripto novčanika nudi. Moguće je utilizirati i nekoliko različitih načina pohrane kako biste se manje izlagali riziku.