Trgovanje kriptovalutama – Kako ga učiniti jednostavnim i zaraditi?

Trgovanje kriptovalutama u posljednje je vrijeme steklo široku popularnost. Sve se više velikih i malih investitora; banaka, investicijskih fondova, poduzetnika i pojedinaca odlučuje na ulaganje u kriptovalute kako bi zaradili pozamašan prinos. Vjetar u leđa tom trendu daju značajni rast cijena bitcoina i ethereuma koji se u posljednjih nekoliko godina broje u više tisuća postotaka. Da smo primjerice početkom 2017. uložili tek tisuću kuna u bitcoin, danas bi posjedovali više desetaka puta veću vrijednost. 

Rast cijena popularnih kriptovaluta poput bitcoina, ethereuma, tethera, binancea, cardana, solane, XRP-a i drugih, teško se može mjeriti s bilo kojim drugim ulagačkim instrumentom u posljednjih deset godina. Glavna značajka kriptovaluta u odnosu na druge vrste investicija jest upotreba blockchain tehnologije, složenog decentraliziranog sustava kriptografije koji vlasnicima kriptovaluta osigurava neovisnost od svih državnih ili bankovnih institucija.  Pored toga, ulaganje u kriptovalute dostupno je svakome u svijetu tko posjeduje internetsku vezu, a daleko najjednostavniji način ulaganja je brza zamjena za novac u mjenjačnicama kriptovaluta kao što je CryptoGoldEx.

U tom kontekstu, mnogi ulagači sve se češće pitaju kako zaraditi trgovanjem kriptovaluta. Za to postoji više načina, a u ovom članku za naše čitatelje obraditi ćemo one najjednostavnije i najpristupačnije oblike trgovanja kriptovalutama. 

Dugoročno ili srednjoročno trgovanje kriptovalutama 

Jedan od načina kako zaraditi trgovanjem kriptovalutama je dugoročno ili srednjoročno ulaganje, tzv. HODL strategija (od eng. žargona za hold – držati). Radi se o jednostavnom tradicionalnom konceptu kupnje i čuvanja. Cijene kriptovaluta mogu biti izrazito volatilne u kratkom roku, varirajući po deset posto gore ili dolje unutar jednog dana, no ulaganje i držanje na nekoliko godina moglo bi se itekako isplatiti sudeći po povijesnim podacima cijene bitcoina, ethereuma i drugih popularnih kriptovaluta. 

Ulaganje u etablirane kriptovalute svakako je preporučljivije za početnike za razliku od „traženja skrivenog blaga“ ulaganjem u nestabilne alternativne kovanice, u engleskom žargonu često poznate i kao shitcoins. Unatoč tome, svako ulaganje sa sobom nosi rizik pa je potrebno pomno istražiti tržište te imati dugoročnog povjerenja u vlastitu procjenu. Nikako se ne preporučuje ulaganje veće količine sredstava od onog što smo spremni izgubiti. 

Kod strategije kupnje i čuvanja, važno je kupiti kriptovalutu i čekati određen period tijekom kojeg vjerujemo da će cijena u prosjeku rasti. Kada prođe izvjesno vrijeme, cijena rezultira pozamašnom zaradom i ulagač odluči da je vrijeme za prodaju odnosno zamjenu za fiat novac, treba imati na umu da se u Hrvatskoj na zaradu trgovanjem kriptovalutama plaća porez (ukoliko se ona drži manje od dvije godine) koji iznosi 10% dobiti plus prirez, ovisno o gradu. 

Trgovanje kriptovalutama u užem smislu ili kratkoročno ulaganje

Postoji i kratkoročno trgovanje kriptovalutama koje se odnosi na špekulativnu kupovinu, držanje i prodaju unutar vremenskog perioda manjeg od godinu dana. Ovakvo trgovanje kriptovalutama nastoji iskoristiti kratkotrajne fluktuacije i pritom donijeti zaradu investitoru. 

Postoji nekoliko metoda kratkoročnog trgovanja kriptovalutama; scalping (skalpiranje) – kupovina i prodaja unutar jednog dana; day trading (dnevno trgovanje) – manje dnevne zarade koje kumulativno rezultiraju velikom zaradom; i swing trading (zamašno trgovanje) – ulaganje i prodaja kroz nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci. Poanta trgovanja na kratki rok je prodaja kada je cijena visoka, a kupnja kada je cijena niska, po mogućnosti sa što manjim transakcijskim troškovima. Zarada kratkoročnim trgovanjem kriptovalutama može se ostvariti bez obzira na trend pada cijene, ali je važno imati kvalitetnu prognozu kretanja cijene. 

Volatilnost tržišta kriptovaluta čini kratkoročno trgovanje kriptovalutama visokorizičnim instrumentom. Diverzifikacija portfolija u ovom slučaju nije samo koristan savjet, već nužnost. Ova vrsta ulaganja zahtijeva puno vremena odvojenog za praćenje tržišta, kao i nešto složenije poznavanje financijskih vještina poput provedbe fundamentalne i tehničke analize, iščitavanje grafova i trend linija, razumijevanje potpornih i otpornih razina te pravovremenog zauzimanja duge i kratke pozicije, izdavanja naloga itd. Iznimno je važno znati koji čimbenici i kako utječu na cijenu u kratkom roku te pomno pratiti aktualne vijesti i objave na društvenim mrežama.

Kod kratkoročnog ulaganja nema mjesta iracionalnim odlukama, nepristajanju na propuštenu priliku, vođenje trendom pozitivnog kretanja, vođenjem emocijama poput panike, straha i pretjeranog entuzijazma tzv. hypea i sličnom. 

Drugi oblici zarade na kriptovalutama

Postoje i drugi oblici zarade na kriptovalutama kao što su: staking odnosno zalog kriptovalute u PoS (proof-of-stake) sustavu radi ovjeravanja transakcija, rudarenjem kriptovaluta ili zarada potvrđivanjem transakcija, bot tradingom ili automatiziranim trgovanjem pomoću botova na bazi arbitraže, ulaganjem u kripto dionice, lendingom ili posuđivanjem kriptovaluta kako bi zaradili na kamatama, davanjem brzih kripto kredita, kreiranjem sadržaja na društvenim mrežama, izradom i prodajom NFT-ova, DeFi-jima te airdrops/ICO-ima. Međutim, ove metode već daleko izlaze izvan okvira jednostavnog trgovanja kriptovalutama pa ih stoga nećemo detaljnije obrađivati.

Kako kupiti i započeti s trgovanjem kriptovalutama?

Najsigurniji, najpristupačniji i najpouzdaniji način kupovine kriptovaluta je u ovlaštenim fizičkim mjenjačnicama gdje vas očekuje podrška stručnog osoblja tijekom cijelog procesa vašeg ulaganja. CryptoGoldEx u svojoj ponudi posjeduje najpopularnije kriptovalute današnjice, a proces zamjene novčanih sredstava za kriptokovanice maksimalno je pojednostavljen. Svoje kriptovalute možete kupiti već danas na lokacijama naših poslovnica čije su adrese navedene na sljedećoj poveznici.