Rudarenje kriptovaluta – Što je i kako funkcionira?

Rudarenje kriptovaluta tehnika je koja stoji iza kriptovaluta i koju je katkad teško razumjeti. U ovom članku, nastojat ćemo u jednostavnim crtama objasniti što je rudarenje kriptovaluta te kako i na koji način funkcionira proces rudarenja kriptovaluta. Rudarenje kao pojam često se koristi kako bi se opisao proces ekstrahiranja metala poput zlata iz stijena. Ovaj isti proces odvija se i kod kriptovaluta samo što se, u ovom slučaju, radi o digitalnom obliku ‘ruda’. 

Što je rudarenje kriptovaluta i na koji način funkcionira?

Rudarenje kriptovaluta ukratko se može opisati kao proces nastanka ili kovanja novih kriptokovanica. Pored toga, rudarenje kriptovaluta podrazumijeva potvrđivanje transakcije na blockchainu te njihovo bilježenje na decentraliziranom ledgeru (knjizi). Potvrđivanje transakcija važno je kako ne bi došlo do duplog trošenja kriptovalute. Duplo trošenje bila bi situacija u kojoj se jedna te ista kovanica iskoristi dva puta. Ovu situaciju sprječavaju rudari koji ovjeravaju transakciju i time dobivaju nagradu koja služi kako bi motivirala korisnike da održavaju mrežu transakcija. 

Nagrada za rudarenje kriptovaluta prepolavlja se prema unaprijed utvrđenom periodu (kod bitcoina svakih 4 godine). Rudarenje je omogućeno Proof-of-Work sustavom koji služi kako bi osigurao da samo provjereni rudari mogu potvrđivati transakcije. Rudarenjem kriptovaluta bave se mnogi pojedinci i skupine ljudi diljem svijeta, što znači da se radi o decentraliziranoj mreži koja nije pod središnjim nadzorom.

Što su target hash i hashrate?

Rudarenje kriptovaluta zahtijeva dobar hardver koje je sposoban riješiti kompleksne matematičke probleme. Prvo računalo koje uspije riješiti pojedini matematički problem zaradit će novi blok kriptovalute, odnosno nagradu u obliku kripto tokena. Matematički problem sastoji se od pronalaženja specifičnog heksadecimalnog broja (eng. target hash) sa 64 znamenki ili broja koji ima manju vrijednost od target hasha. Heksadecimalni sustav znači da svaka od 64 znamenki ima jednu od sljedećih vrijednosti: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A, B, C, D, E ili F. Potencijalnih rješenja matematičkog problema može biti na bilijune, a što je njihov broj veći, to je veća i težina rudarenja (eng. mining difficulty). 

Kako bi se proces rudarenja kriptovaluta izveo uspješno, potrebno je imati visoku stopu hasha (eng. hash rate) koja se mjeri u gigahashevima po sekundi (GH/s) ili terahashevima po sekundi (TH/s). Ova mjera označava brzinu pogađanja mogućih rješenja. Ponekad dolazi do istovremenog rješavanja matematičkog problema od strane nekoliko rudara. U tom slučaju, mreža kripto korisnika odlučuje apsolutnom većinom kome ide nagrada za rješavanje hasha. Blokovi koji izgube tijekom glasanja nazivaju se orphan blocks (eng. orphan – siroče), a njihovi rudari ne dobivaju nagradu. 

Što su mining pools i zašto je za rudarenje kriptovaluta potrebna jaka računalna oprema?

Generiranje mogućih rješenja hash problema zahtjeva velike količine električne energije zbog čega je ova aktivnost često neisplativa za individualne rudare. Iz tog se razloga rudari ujedinjuju u skupine tzv. mining pools kako bi kombiniranom računalnom snagom riješili matematički problem na blockchainu. U slučaju udruživanja važno je ustanoviti jesu li sudionici rudarskog bazena vjerodostojni te je li bazen fer i transparentan u svojim operacijama.

rudarenje-kriptovaluta-farma

Oprema za rudarenje kriptovaluta

Rudarenje kriptovaluta podrazumijeva ulaganje novčanih sredstava u računalnu opremu i plaćanje troškova električne energije, no zarada može biti tek sporadična. Nekada je za rudarenje bilo potrebno tek obično kućansko osobno računalo, no, danas je zbog raširenosti mreže rudara s jakim kompjuterima, težina rudarenja na mnogo višoj razini kako bi proizvodnja blokova i dalje ostala u ravnoteži. Ovo je pogotovo slučaj sa kriptovalutama poput bitcoina gdje je rudarska konkurencija izuzetno snažna.

Kada je riječ o samom hardveru za rudarenje, potrebno je imati jak grafički čip (GPU) ili ASIC-a (integriranog sklopa za specifičnu primjenu – u ovom slučaju rudarenje kriptovaluta) za što je pak potrebno izdvojiti na desetke tisuća kuna.

Koji rizici dolaze s rudarenjem kriptovaluta?

Velika potrošnja električne energije koja dolazi s rudarenjem kriptovaluta također je postala problematična zbog ekoloških implikacija, što znači da se u budućnosti ne može isključiti rizik uvođenja regulacija vezanih za rudarenje kriptovaluta. 

Osim toga, zbog intenzivne uporabe energije, hardver namijenjen rudarenju može pregorjeti ili u rjeđim slučajevima čak i eksplodirati. Stoga je važno ne opterećivati računalo izvan njegovih kapaciteta te održavati umjereni tempo procesa rudarenja kriptovaluta. Pored hardvera, za rudarenje kriptovaluta potreban je i poseban softver te određena razina tehničkog znanja zbog čega se laicima, željnima brze zarade, generalno ne preporuča upuštanje u ovu aktivnost. 

Za većinu ljudi, više se isplati ulaganje u kriptovalute putem klasičnih oblika kripto ulaganja preko mjenjačnica kriptovaluta nego ulaganje u skupu računalnu opremu koja je u današnje vrijeme potrebna za rudarenje kriptovaluta.