Predviđanja cijene bitcoina – koliko će vrijediti u budućnosti?

02.08.2022.

Predviđanja cijene bitcoina česta su zanimacija ulagača u kritpovalute, no je li uopće moguće predvidjeti kretanje cijene neke kriptovalute u dugom roku? Odgovor ćemo pokušati dati u nastavku ovog teksta.

Prva polovica 2022. godine nije bila nježna kada je u pitanju tržište kriptovaluta. Bitcoin i ethereum, najpopularnije kriptovalute, pale su s rekordnih razina krajem 2021., za više od 50%, a neke kriptovalute poput Lune, totalno su kolabirale. Kako stvari zasad stoje, cijena bitcoina više ne bi trebala drastičnije padati jer je dosegla stabilno dno i drži se na njemu već posljednjih mjesec dana. 

Kao što smo u mnogim objavama naglasili, kripto tržište izuzetno je volatilno, što znači da se na dnevnoj bazi može mijenjati po desetak posto u pozitivnom ili negativnom smjeru. Upravo takav fenomen imali smo prilike vidjeti u posljednjih šest mjeseci zbog makroekonomskih neizvjesnosti i klimavih financijskih tržišta. Bitcoin je na svom povijesnom vrhuncu sredinom studenog prošle godine iznosio nešto manje od 68.000 američkih dolara, da bi sredinom lipnja ove godine pao na ispod 19.000 dolara. 

Posljednjih nešto više od mjesec dana, njegova se cijena drži blago iznad psihološke granice od 20.000 dolara, a trenutno se nalazi na 21.328,6 dolara. S obzirom da je bitcoin vrlo dobar indikator kako stoji kripto tržište te da ima najveću tržišnu kapitalizaciju među kriptovalutama, postavlja se pitanje, što će dalje biti s cijenom bitcoina? Teško je sa sigurnošću reći što slijedi, no možemo promatrati neke od važnijih varijabli koje utječu na cijenu bitcoina, kao i na tržište kriptovaluta općenito. 

Regulacija kripto tržišta

Jedna od važnijih stvari koje stručnjaci prate sa zanimanjem jest moguća regulacija kriptovaluta, kao i institucionalna primjena kripto plaćanja. Poanta regulacija bila bi da se trgovanje kriptovalutama učini sigurnijim za investitore i manje privlačnim za kripto kriminalce. Kako će se točno primjenjivati regulacije na decentralizirani, enkriptirani sustav ostaje nerazjašnjeno, no trenutna američka administracija planira staviti fokus na svu digitalnu imovinu, posebice stablecoinse. 

Regulacije su dvosjekli mač jer iako mogu postići veće povjerenje i sigurnost kod ulagača u kriptovalute, isto tako mogu odbiti investitore koji ne žele da im se javne institucije petaljaju u njihovu imovinu i tržište u koje ulažu. S druge strane, problem za kripto tržište predstavlja zabrana trgovanjem kriptovaluta u zemljama poput Rusije, kao i mogućnost buduće zabrane u Kini. 

Sve raširenija upotreba bitcoina i prihvaćanje od strane velikih igrača

Ipak sve više institucija i kompanija poput PayPala, Amazona, Microsfota i Starbucksa prihvaća bitcoin kao sredstva plaćanja na njihovim platformama. Tesla zasad prihvaća plaćanje Dogecoinom i ponekad bitcoinom, a pored toga posjeduje i velike količine kriptovaluta (iako su u posljednjih 6 mjeseci likvidirali 76% svoje kripto imovine). Moguće je da će još svjetskih korporacija uslijediti kada je u pitanju prihvaćanje plaćanja u bitcoinu, što bi moglo potaknuti rast kripto tržišta u narednih godinu dana. U svakom slučaju, sve raširenija upotreba dat će kriptovalutama, a time i bitcoinu, značajnu karakteristiku koja je dosad nedostajala, a to je da ih ljudi počnu doživljavati kao ‘stvarne’ valute sa realnom vrijednošću.  

Osim toga, čini se da čak i kripto skeptici poput Warrena Buffetta sada na neposredan način daju svoje povjerenje kriptovalutama (kupovina NuBanka, digitalne neobanke koja se bavi kriptovalutama). Lloyd Blankfein, bivši direktor Goldman Sachsa najavio je kako će uložiti u bitcoin i druge kriptovalute. Jack Dorsey, osnivač Twittera dao je ostavku na poziciji CEO-a kompanije kako bi preuzeo čelnu poziciju u kompaniji Block koja se bavi procesiranjem plaćanja i novim aplikacijama digitalnih valuta. 

Kako će cijena bitcoina reagirati na recesiju i poremećaje financijskih tržišta? 

Kao uzrok pada bitcoina u posljednjih šest mjeseci često se navodi činjenica da se investitori u kriznim vremenima visoke inflacije okreću sigurnijim ulagačkim instrumentima poput zlata za razliku od onih koje smatraju relativno rizičnima. Tu se donekle može vidjeti i psihološka veza kripto tržišta s financijskim tržištima, no teško je predvidjeti kako će se situacija dalje razvijati. 

Svjetske ekonomske institucije poput MMF-a već su najavile moguću globalnu recesiju u narednih 6 do 12 mjeseci, što bi po ovoj logici značilo da kripto tržište, a time i bitcoin, ne čekaju sretna vremena. Međutim, cijena bitcoina tijekom recesije 2020. godine uzrokovane pandemijom koronavirusa i mjerama zatvaranja, nije značajno pala, dapače, čak se višestruko digla, a 2021. je također doživjela streloviti rast. 

Pored toga, problematična varijabla kada gledamo svjetsko gospodarstvo, također bi mogla biti i cijena električne energije koja može dodatno poskupjeti uslijed energetske krize koja je već u tijeku. To utječe na troškove rudarenja kriptovaluta za koje su potrebne velike količine struje. Ipak, prema izvještaju Bitcoin Mining Council, bitcoin je u drugom kvartalu 2022. povećao održive rudarsko-električne izvore na gotovo 60% ukupnih, što znači da se električna energija koristi sve efikasnije.

Predviđanja cijene bitcoina

Pesimistični, no ipak malobrojni, prognostičari govore da bitcoin još nije dosegao dno te da će oporavak krenuti tek nakon što uskoro padne na 10-ak tisuća američkih dolara. Međutim, kao što smo napomenuli cijena bitcoina je tijekom svoje povijesti već imala slične višestruke padove i uvijek se naposljetku vraćala gore još jačim intezitetom nego prije. 

Konzervativne procjene zasad govore da će se cijena bitcoina naći negdje između 31.000 i 43.000 američkih dolara u narednih godinu dana, dok optimistične procjene navode brojke između 65.000 i 76.000 američki dolara već početkom 2023. 

Iako je cijena bitcoina u kratkom roku (manje od godinu dana) iznimno volatilna, dugoročno gledano u pravilu raste. Ako je istina da se povijest ponavlja te da, kako kripto ulagači često napominju, treba kupovati pri dnu, čini se da je sada idealna prilika za kupovinu bitcoina jer ovakva prilika možda neće doći godinama.

Ukoliko vas zanima kupnja kriptovaluta, kliknite OVDJE.

Ovaj tekst nije investicijski savjet i služi isključivo za informiranje. Svako ulaganje nosi određeni rizik.