Najbolje kriptovalute za ulaganje – Ultimativni popis (2022.)

Jedno od najčešćih pitanja koje si novi ulagači postavljaju je: “Koje su najbolje kriptovalute za ulaganje?” U svijetu postoji preko 6.000 kriptovaluta što početnicima znatno otežava izbor kod ulaganja u kriptovalute. Oni koji su novi u svijetu kriptovaluta, najčešće mogu čuti savjet kako su najbolje kriptovalute za ulaganje bitcoin i ethereum. Radi se o etabliranim kriptovalutama čije su cijene, neovisno o volatilnosti tržišta, doživjele popriličan rast u posljednjih nekoliko godina. 

No, kripto tržište je veliko i stoga je potrebno dobiti širu sliku o višestrukim mogućnostima koje ono nudi.  U ovom članku zato donosimo top 8 najboljih kriptovaluta koje vrijedi razmotriti prilikom odluke o ulaganju u kriptovalute.

Najbolje kriptovalute za ulaganje – popis

Bitcoin (BTC)  bitcoin

Bitcoin je prva kriptovaluta čiji je idejni kreator osoba ili skupina ljudi pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Bitcoin funkcionira, poput brojnih kriptovaluta, na temelju blockchain tehnologije, Proof-of-Work sustava te tzv. ledgera odnosno decentralizirane knjige transakcija. Prije nešto više od pet godina, cijena bitcoina iznosila je 500 američkih dolara za jednu kovanicu. Za usporedbu, danas cijena bitcoina iznosi preko 40.000 dolara. Pored toga, tržišna kapitalizacija bitcoina iznosi preko 730 milijardi dolara. Ulaganje u bitcoin je preporučljivo jer se bitcoin smatra najboljom kriptovalutom za sve nove investitore koji se žele upoznati s dinamikom ulaganja u kriptovalute. 

Ethereum (ETH) ethereum-eth

Ethereum je ujedno i kriptovaluta i blockchain platforma za druge tokene. Njegove primjene su široke zbog tehnologije pametnih ugovora (smart contracts) i tzv. NFT-ova (non-fungible tokens). U posljednjih pet godina cijena ethereuma povećala se sa 11 dolara na preko 2.700 $, što je rast od preko 25.000%. Tržišna kapitalizacija ethereuma je oko 327 milijardi američkih dolara. Kao i kod bitcoina, ulaganje u ethereum također se smatra dobrom početnom točkom i jednom od najboljih kriptovaluta za sve nove ulagače na kripto tržištu.

Tether (USDT) tether-usdt

Za razliku od mnogih kriptovaluta, radi se o stabilnoj kovanici (stablecoin), što znači da je tether podržan standardnim fiat valutama poput američkog dolara i eura. U prijevodu, njegova vrijednost donekle ovisi o vrijednosti ovih važnih svjetskih valuta te bi, barem u teoriji, cijena tethera trebala biti stabilnija od drugih kriptovaluta. Neki investitori smatraju ovo velikom prednošću u usporedbi s drugim kriptovalutama čije su cijene prilično volatilne u kratkom roku. Gledano iz tog kuta, tether se može smatrati jednom od najsigurnijih i najboljih kriptovaluta za ulaganje. Tržišna kapitalizacija tethera danas iznosi 78 milijardi dolara, a tether je korisno kupovati i radi lakše razmjene u druge kriptovalute, bez potrebe uplitanja fiat novca.

Binance (BNB) binance-coin-bnb

Binance Coin je oblik kriptovalute koji služi za jednostavno trgovanje i plaćanje naknada na platformi Binance, jednoj od najvećih kripto mjenjačnica na svijetu. Od svojeg lansiranja 2017., binance se znatno proširio te se probio u rang najboljih kriptovaluta današnjice. Binance se može koristiti za različite vrste trgovanja i usluga plaćanja. Također, lakoćom se može zamijeniti za druge oblike kriptovaluta poput ethereuma i bitcoina. Njegova cijena prije 5 godina iznosila je tek 0,1 $, a sada se nalazi blizu 377 dolara, što je povećanje od 377.000%. Tržišna kapitalizacija binancea iznosi 63 milijarde dolara. 

Cardano (ADA) cardano-ada

Cardano je relativno nedavno ušao na kripto tržište, a poznat je po svojoj uporabi modernijeg Proof-of-Stake sustava potvrđivanja transakcija što ga je katapultiralo visoko na ljestvicu najboljih kriptovaluta. Ovaj sustav koristi mrežu validatora umjesto natjecanja u rješavanju kompleksnih matematičkih problema, kao što je slučaj kod Proof-of-Work sustava. Time smanjuje vrijeme transakcija, trošak ulaganja u rudarenje kriptovalute te uporabu velike količine električne energije. Koncept cardana temelji se na sličnoj ideji kao ethereum, što znači da koristi pametne ugovore i decentralizirane aplikacije na bazi svog tokena ADA-e. Cardano je imao umjereni rast u usporedbi s drugim kriptokovanicama. Prije pet godina cijena cardana iznosila je 0,02 dolara, a danas iznosi gotovo 1,05 $, što je povećanje od 5.150%. Tržišna kapitalizacija cardana (ADA-e) iznosi 35 milijardi dolara.

U.S. Dollar Coin (USDC) usdc-coin

Poput tethera, USDC je stabilna kovanica i poduprta je američkim dolarom. Cilj kretanja cijene kriptovalute USDC-a jest približno jedan američki dolar za jednu USDC kovanicu. USDC pritom koristi ethereum kao platformu za svoj blockchain. USDC se sve češće koristi prilikom inozemnih transakcija, a njegova tržišna kapitalizacija trenutno se približila 50 milijardi dolara što ga stavlja uz bok trenutno najboljih kriptovaluta.

Solana (SOL) solana-sol

Solana je posebno dizajnirana kako bi podržala decentralizirane financije (DeFi), decentralizirane aplikacije (Dapps) i pametne ugovore. Solana također koristi hibridni oblik Proof-of-Stake i Proof-of-History mehanizma kako bi ubrzala i osigurala transakcije. SOL je domaći token Solana platforme. Prilikom pokretanja solana je imala cijenu od 0,77 $, a danas cijena solane iznosi preko 100 američkih dolara ili oko 13.000% više, stavljajući ga rame uz rame s najboljim kriptovalutama. Tržišna kapitalizacija solane iznosi oko 33,5 milijardi dolara. 

Ripple (XRP) xrp-coin

Poznat i pod imenom Ripple, XRP je nastao kao projekt kompanije koja se bavila digitalnom tehnologijom i procesom plaćanja, a danas se smatra jednom od najboljih kriptovaluta na kripto tržištu. XRP funkcionira na platformi Ripple i može se koristiti prilikom razmjene različitih valuta, uključujući fiat valute i druge velike kriptovalute. Prije pet godina, cijena XRP-a iznosila je neznatnih 0,006 dolara, ali danas se cijena XRP-a kreće oko 0,62 $, povećanje od 10.000 %. Pritom, tržišna kapitalizacija XRP-a iznosi blizu 29 milijardi dolara. 

Najbolje kriptovalute – zaključak

Iako mnogi imaju vlastite teorije o tome koje su najbolje kriptovalute za ulaganje, navedene se kriptovalute ipak često izdvajaju od drugih. Najbolje kriptovalute za ulagače početnike su bitcoin i ethereum, ali uvijek je dobro diversificirati ulagački portfelj ulaganjem u više kriptovaluta te na taj način smanjiti rizik ulaganja.