Kako ulagati u kriptovalute na jednostavan način?

Sve se više ljudi pita kako ulagati u kriptovalute, budući da je ulaganje u kriptovalute u posljednje vrijeme sve popularnije među velikim brojem investitora diljem svijeta. Postoji više načina kako ulagati u kriptovalute, od direktne kupovine kriptovaluta do investiranja u kripto ETF-ove i kripto kompanije. Jedan od najčešćih oblika ulaganja u kriptovalute jest kupovina putem mjenjačnica kriptovaluta kao što je CryptoGoldEx

Na što pripaziti tijekom investiranja u kriptovalute?

Za početak treba naglasiti da je moguće kupiti i držati više vrsta kriptovaluta u svojem portfelju. Opcije variraju od poznatih kriptovaluta poput bitcoina i ethereuma do manje poznatih kriptovaluta koje su tek u nastajanju i za koje vrijedi tzv. ICO (eng. initial coin offering).  

ICO je vremenski ograničen proces tijekom kojeg nova kriptovaluta stupa na tržište, a može se usporediti s popularnim fenomenom „crowdfundinga“. Ulagači obično investiraju u ICO u nadi da će vrijednost novonastale kriptovalute rasti u budućnosti.

Pored toga, mnoge kriptovalute dolaze s tzv. „bijelim papirom“ koji služi kako bi se privukla pozornost ulagača u novi projekt. Pomna analiza bijelog papira može pomoći investitorima u donošenju odluke o ulaganju u danu valutu. 

Također, vrlo je bitno paziti preko koje mjenjačnice kupujete kriptovalute. Najpouzdaniji i najsigurniji je način kupnja kriptovaluta u ovlaštenim fizičkim mjenjačnicama u koje možete doći, popričati sa stručnim osobljem te u kojima imate dostupnu podršku kroz cijeli proces ulaganja, što nije slučaj kod internetskih mjenjačnica.

Kako ulagati u kriptovalute na najjednostavniji način?

Najpristupačniji i najjednostavniji način za velik broj novozainteresiranih ulagača ostaje neposredno investiranje putem mjenjačnica kriptovaluta. U CryptoGoldExu pobrinuli smo se kako bi u svoju ponudu uvrstili najtraženije kriptovalute te maksimalno olakšali proces zamjenu vaših sredstava za popularne kriptokovanice. 

Više o samom procesu ulaganja u kriptovalute preko mjenjačnica kriptovaluta, kao i lokacije naših mjenjačnica, pronađite klikom na link:

MJENJAČNICA KRIPTOVALUTA

Kako ulagati u kriptovalute, a pritom umanjiti i diverzificirati rizik?

Mnogim investitorima nalaže se pitanje kako ulagati u kriptovalutu, a pritom diverzificirati i umanjiti rizik ulaganja. Pri investiranju u kriptovalute, važno je osvijestiti da je ova vrsta ulaganja visoko rizična zbog volatilnosti cjelokupnog kripto-tržišta u kratkom roku. Iz tog se razloga ne savjetuje ulaganje veće količine od onog što je investitor spreman izgubiti. Prije ulaganja u kriptovalute potrebno je pomno istražiti tržište i donijeti adekvatnu odluku o tome kako i u koju kriptovalutu ulagati. Na ulagaču je da odluči koliko sredstva iz svog portfelja želi alocirati u digitalnu imovinu, no, kao i kod svakog drugog ulaganja, potrebno je periodično analizirati i mijenjati izlaganje riziku, s obzirom na postavljene ciljeve i druge financijske potrebe ulagača. Konvencija, kada je u pitanju diverzifikacija portfelja, nalaže da što je veći rizik ulagačkog instrumenta, to bi njegov udio u portfelju trebao biti manji. 

Diverzifikaciji portfelja također mogu doprinijeti inovacije na kripto-tržištu kao što su decentralizirane financije (DeFi) i nezamjenjivi tokeni (NFT). Ukratko, decentralizirane financije (DeFi) odnose se na sektor kriptovaluta čija je namjera stvaranje sustava nalik tradicionalnom financijskom sustavu, ali bez posrednika. S druge strane, nezamjenjivi tokeni (NFT) vrsta su tokena koja se neposredno veže za neku digitalnu ili fizičku imovinu. Posjedovanjem tokena, njegov vlasnik ujedno postaje i vlasnike imovine na koju je on vezan.  

Kako ulagati u kriptovalute i izbjeći početničke greške?

Kao što smo napomenuli, na svakom je ulagaču da osobno odredi kako ulagati u kriptovalute, hoće li njegovo ulaganje biti dugoročno ili će nastojati profitirati putem kratkoročnih špekulacija. Dnevne špekulacije većinom su neisplative, a dugoročno ulaganje iziskuje duboko poznavanje tržišta, kao i veliko povjerenje u vlastitu procjenu. Najisplativije za velik broj ulagača je srednjoročno ulaganje, no i ono moro biti izvedeno adekvatno i pravovremeno te zahtjeva višemjesečno praćenje tržišta. Kod srednjoročnog ulaganja najvažnije je uloviti cijenu imovine, u ovom slučaju kriptovalute, pri dnu te prodati pri vrhu.

Neznanje i neiskustvo, često prisutno kod mlađih ulagača, obično dovodi do iracionalnih investicijskih odluka. Zbog nemogućnosti pristajanja na oportunitetni trošak izgubljene prilike, odnosno neulaganja u određenu kriptovalutu koja u ovom trenutku višestruko raste, neki ulagači odluče popratiti trend pozitivnog kretanja kada je već prekasno, odnosno kada je cijena kriptovalute već dostigla svoj vrhunac. Ovakva vrsta povodljivog ulaganja stoga često generira gubitke, a ne dobitke, i stoga nije adekvatan odgovor na pitanje kako ulagati u kriptovalute. Potrebno je odvojiti se od emocija kao što su panika, strah i pretjerani entuzijazam te hladnom i racionalnom glavom razmotriti svoje postupanje na tržištu. 

Za početnike se obično savjetuje ulaganje u etablirane kriptovalute poput bitcoina ili ethereuma kako bi se pohvatala sama mehanika ulaganja u ovu vrstu imovine. Reputabilne kriptovalute obično privlače veći broj korisnika pa su i mreže za podršku oko ulaganja mnogo raširenije. Za nove ulagače obično se ne preporuča potraga za „skrivenim blagom“. 

Kako ulagati u kriptovalute i koji sve oblici ulaganja postoje?

Ulaganje putem mjenjačnice kriptovaluta poput CryptoGoldExa najjednostavniji je način ulaganja u kriptovalute. Prvo što morate napraviti je odabrati za koje od ponuđenih kriptovaluta želite zamijeniti svoj fiat novac. Moguće je kupiti jednu ili više vrsta kriptovaluta. Kriptovalute se zatim pohranjuju u vaš digitalni novčanik. Digitalni novčanik funkcionira putem blockchaina te omogućava korisnicima primanje i slanje kriptovaluta.

Drugi način kako ulagati u kriptovalute podrazumijeva investiranje u kompanije koje se fokusiraju na rudarenje kriptovaluta i proizvodnju hardvera za rudarenje te kompanije koji podržavaju kriptovalute ili drže dio svoje imovine u kriptovalutama. Pritom, treba imati na umu da je za ovu vrstu ulaganja u kriptovalute potrebno poznavanje tržišta.

Ulaganje u kripto fondove (kripto ETF-ove ili blokchain fondove) podrazumijeva ulaganje u fondove koji su usmjereni na kriptovalute. Neki kripto fondovi ulažu direktno u kriptovalute, dok drugi investiraju u kripto kompanije i budućnosnice. Moguće je i ulaganje u mirovinske fondove koji se također temelje na kriptovalutama. 

Još jedan oblik ulaganja u kriptovalute jest putem rudarenja kriptokovanica u kripto mreži. Rudari zarađuju kriptokovanice koje zatim mogu držati kao imovinu ili prodati za neku drugu valutu. Međutim, rudarenje iziskuje ulaganje u skupu računalnu opremu, udruživanje u tzv. mining pools (rudarske bazene), tehničko poznavanje softvera te visoke troškove za električnu energiju. Iz tih razloga, rudarenje nije preporučljivo za većinu ljudi.

Ukoliko imate dodatnih pitanja o tome kako ulagati u kriptovalute, obratite nam se na [email protected].