DeFi (decentralizirane financije) – Što su i kako funkcioniraju?

DeFi ili decentralizirane financije odnose se na područje kriptovaluta čija je namjera stvaranje sustava nalik tradicionalnom financijskom sustavu, ali bez velikih institucionalnih posrednika. Primjer toga je ethereum koji koristi decentralizirane financije (DeFi) kako bi zamijenio bankarske usluge s pametnim ugovorima na blockchainu. Time se omogućuju radnje poput decentraliziranog posuđivanja kriptovaluta, osiguranja imovine i trgovanja izvedenicama bez bankarskog posredništva. DeFi tokeni generalno prate rast ethereuma jer im njegova mreža najčešće služi kao platforma. 

Decentralizirane vs. centralizirane financije 

Ključne prednosti DeFi-a su eliminacija visokih naknada koje naplaćuju banke i druge financijske institucije za svoje usluge; pohrana vrijednosti u digitalnom novčaniku za razliku od bankarskih računa; dostupnost usluga svakome tko ima pristup internetu; te mogućnost transferiranja sredstava unutar nekoliko sekundi ili minuta.

Centralizirane financije funkcioniraju na način da držite svoj novac u bankama čiji je cilj na koncu profitirati od toga. Financijski sustav sadrži brojne treće strane koje služe za protok novaca između svojih korisnika, a svaka za svoje usluge naplaćuje naknadu. Primjerice, kada kupujete namirnice u prodavaonici pomoću svoje kreditne kartice, dani trgovac mora plaćati naknadu banci za to što omogućuje ovu vrstu plaćanja. Sve vrste financijskih transakcija koštaju pa čak i podizanje kredita s čime ste vjerojatno dobro upoznati.

S druge strane, decentralizirane financije nastoje eliminirati velike institucionalne posrednike te omogućiti običnim korisnicima, trgovcima i poduzećima provođenje financijskih transakcija s niskim naknadama pomoću sofisticirane tehnologije. Ovo se postiže korištenjem sigurnosnih protokola te naprednih softverskih i hardverskih rješenja.

Jedino što je potrebno za posudbu ili trgovanje kriptovalutama jest internetska veza odnosno softver koji bilježi i odobrava financijsku akciju na decentraliziranoj bazi podataka. Distribuirana baza podatak dostupna je s bilo koje lokacije. Ona posprema i agregira podatke svih korisnika te ih potvrđuje putem konsenzualnog mehanizma. DeFi koristi spomenutu tehnologiju kako bi omogućili bilo kome, bilo gdje korištenje financijskih usluga za nižu naknadu. Korisnici na taj način imaju širu kontrolu nad sredstvima koja se pohranjuju u njihovim privatnim novčanicima.

Kako funkcionira DeFi?

DeFi koristi istu blockchain tehnologiju kao i kriptovalute. Blockchain je distribuirana baza podataka odnosno ledger na kojem se bilježe i potvrđuju transakcije. Programi koji se nazivaju dApps (eng. decentralized applications) pomažu pri rukovođenju transakcijama i uspješnom funkcioniranju blockchaina.

Transakcije se bilježe na blockchainu u obliku blokova koje potvrđuju određeni korisnici. Kada se akumulira dovoljan broj transakcija, validatori koji se bave potvrđivanjem transakcijama, zatvaraju blok i enkriptiraju ga. Svaki sljedeći blok sadrži ključne informacije o prethodnim blokovima. Blokovi su na taj način lančano povezani radi sigurnosti, što znači da je nemoguće naknadno mijenjati podatke u blokovima. To je ujedno i razlog zašto se na engleskom nazivaju „blockchain“ (blok-lanac). 

Ključna stavka u funkcioniranju DeFi-a su P2P transakcije (eng. peer-to-peer – isti-s-istim). P2P DeFi transakcija je radnja prilikom koje dvije stranke razmjenjuju kriptovalute za dobra i usluge uz posredovanje treće strane. Treća strane može posuditi novac i tražiti naknadu, ali onaj koji uzima zajam može sam odrediti od koga i za koju naknadu želi pozajmiti. To može biti bilo koji korisnik bilo gdje u svijetu koji je voljan posuditi svoja sredstva. 

Sve što morate napraviti je uključiti dApp aplikaciju za decentralizirane financije, upisati koliko sredstava želite posuditi, a algoritam će vas spajati s korisnicima koji odgovaraju vašim zahtjevima. Kada nađete zajam sa željenim specifikacijama, prihvaćate uvjete zajma i dobivate svoj iznos sredstava. Transakcija se bilježi na blockchainu, a konsenzualni mehanizam ju potvrđuje. Korisnik od kojeg ste posudili sredstva primat će naknadu u unaprijed dogovorenim i prihvaćenim intervalima. 

Koji su rizici kod DeFi-a?

Jedan od glavnih rizika za decentralizirane financije predstavljaju regulacije. Nepostojanje regulacija može dovesti do manipuliranja, hakiranja ili prevara jer je infrastruktura sustav i dalje razvoju.S druge strane, uvođenje regulacija može poremetiti svrhu decentralizirane financija koje nastoje eliminirati institucionalne posrednike, ali i kriptovaluta kao takvih koje teže bijegu od nadzora centralnih institucija.

Državne i bankarske institucije imaju veliki interes za uvođenjem neke vrste nadzora kako bi spriječili zlouporabu decentraliziranih financija za primjerice financijski kriminal ili prekogranične transakcije koje se odnose na ilegalne aktivnosti. Problem nastaje jer nitko ne zna kako bi točno trebao izgledati nadzor te tko bi ga provodio. 

Drugi rizici za decentralizirane financije također uključuju stabilnost sustava, veliki trošak energije, ugljikodioksidni otisak, ažuriranje i održavanje sustava, hardverske probleme i slično.