Cijena ethereuma: (USD)

Cijena ethereuma: (USD)

Cijena ethereuma – sve što trebate znati

Cijena ethereuma u proteklih je nekoliko godina zbog svog rasta ovu kriptovalutu stavila uz bok bitcoinu kao drugu najveću kriptovalutu svijeta. Vitalik Buterin, Mihai Alisie, Anthony Di Lorio i Charles Hoskinson članovi su tima koji je 2013. osmislio ethereum kao blockchain baziran na pametnim ugovorima (eng. smart contracts). Razlika između ethereuma i bitcoina je u tome što je svrha bitcoina vezana isključivo za financijske transakcije, dok je blockchain ethereuma dizajniran za mnogo više funkcija. Ethereumov blockchain dopušta trećim stranama da koriste vlastite tokene i pod-platforme na njegovom blockchainu premda je za transakcije i dalje potrebno posjedovati ethereumove tokene. Ova značajka doprinijela je rastu popularnosti ethereuma iako je sada nešto teže predvidjeti kretanje cijene ethereuma jer ovisi o većem broju faktora.

Ethereum koristi decentralizirane financije (DeFi) kako bi zamijenio tradicionalne bankarske usluge s pametnim ugovorima na blockchainu. To omogućuje radnje poput decentraliziranog posuđivanja vrijednosti, osiguranja imovine i trgovanja izvedenicama. DeFi tokeni generalno prate rast ethereuma jer im njegova mreža služi kao platforma. 

Na ethereumovom blockchainu postoji nekoliko vrsta tokena: ERC-20 tokeni – svaki ima istu vrijednost (koriste ga druge kriptovalute poput binancea i tethera), ERC-721 tokeni odnosno NFT-ovi – jedinstveni nezamjenjivi token (dokaz vlasništva nad jedinstvenim oblicima digitalne ili fizičke imovine) te ERC-223 tokeni – slični ERC-20 tokenima, ali ne mogu biti izgubljeni tijekom transakcije. 

Ethereum trenutno koristi Proof-of-Work sustav sličan bitcoinu kako bi potvrdio transakcije i održavao svoj blockchain. Promjena na ETH 2.0 odnosno na Proof-of-Stake sustav uslijedit će sredinom 2022. i naziva se „staking“, što znači da će mreža validatora sudjelovati u potvrdi transakcije i za to primati naknadu. Jaka računala i energetski zahtjevno rudarenje više neće biti potrebno. Novi sustav će omogućiti manju potrošnju energije, efikasniju decentraliziranost, istu ili veću transakcijsku naknadu, ali i moguće spuštanje cijene tokena u ponudi. 

Na cijenu ethereuma (tj. ether tokena) generalno utječu faktori kao što su ponuda i potražnja, trošak proizvodnje, konkurencija, regulacije i imidž u medijima. 

Cijena ethereuma ovisi o ponudi i potražnji 

Cijenu ethereuma određuje ponuda i potražnja na tržištu kriptovaluta. Rast potražnje znači rast cijene ethereuma pod uvjetom da ponuda ostane ista. Pad potražnje, ako je ponuda jednaka, znači pad cijene. No za razliku od bitcoina, ethereum posjeduje određenu dozu intrinzične vrijednosti jer su njegovi tokeni potrebni za transakcije drugih kriptovaluta na njegovom blockchainu. Što je više takvih transakcija, rast će i transakcijske naknade. Rast transakcijskih naknada znači da je potrebno sve više ethereumovih tokena pa će potražnja za i cijena ethereuma također rasti, što bi značilo da je ulaganje u kritpovalutu pooput ethereuma isplativo.

Kako trošak proizvodnje utječe na cijenu ethereuma 

Trošak proizvodnje podrazumijeva ulaganje u računalnu opremu i električnu energiju koja je potrebna za rudarenje novih tokena. Unatoč tome, skorim prelaskom na Proof-of-Stake sustav nestat će troškovi proizvodnje vezani uz rudarenje, što bi moglo posljedično utjecati na pad cijene ethereuma. 

S druge strane, svaki validator u novom sustavu morat će imati minimalno 1000 ether tokena koje mora zamrznuti na nekoliko mjeseci kako bi dokazao da je vjerodostojan, što znači da će ipak doći do privremenog smanjena ponude i stabilizacije cijene.

Kako konkurencija utječe na cijenu ethereuma?

Cijena ethereuma ovisi o cijeni drugih kriptovaluta. Bitcoin, kao najjača kriptovaluta utječe na kompletno tržište i izgledno je očekivati da će se učinak rasta potražnje za bitcoinom preliti na ostale kriptovalute. Slijedom toga, rast će i potražnja za ethereumom, a time i njegova cijena. Unatoč tome, povijesno gledajući cijena ethereuma je nešto volatilnija od bitcoina, no veći rizik potencijalno znači veći prinos.

Pored bitcoina na tržištu postoji oko 6.000 drugih kriptovaluta. Iako većina ovih kriptovaluta najvjerojatnije neće zaživjeti, one koje se probiju prema vrhu mogu postati konkurencija ethereumu odnosno oduzeti mu dio potražnje i time sniziti cijenu ethereuma. No s druge strane, ethereum je također platforma za tokene drugih kriptovaluta poput binancea i tethera te za NFT-ove. Rastom potražnje i povećanjem broja transakcija ovih tokena, raste i potražnja za ethereumovim tokenima. Ovim integracijskim pristupom, ethereum zapravo nudi „suradnju“ potencijalnoj konkurenciji te istovremeno profitira od nje. 

Kako regulacije djeluju na cijenu ethereuma?

Svaka kriptovaluta uključujući ethereum smatra se imovinom s mogućnošću špekulativne zarade trgovanjem i stoga je podložna plaćanju poreza na kapitalnu dobit u iznosu od 10% (+ prirez), a računa se na temelju razlike nabavne i prodajne cijene umanjene za troškove trgovanja. 

Kao i u slučaju bitcoina, na cijenu ethereuma u budućnosti bi moglo utjecati uvođenje dodatnih regulacija i opasnost da ga neka država ili države zabrane. Kriptovalute poput ethereuma i bitcoina ponekad se nažalost koriste prilikom kriminalni radnji širom svijeta u namjeri da se zamete novčani trag te da se opere novac od ilegalnih aktivnosti. Ove aktivnosti smetaju državnim vlastima koje najčešće pokušavaju suzbiti korupciju i organizirani kriminal. 

Kako medijski imidž utječe na cijenu ethereuma?

Kao i druge kriptovalute, cijena ethereum također ovisi o medijskoj pokrivenosti, publicitetu i hypeu (eng. „hype“ – entuzijazam, uzbuđenost, intenzivan publicitet) na društvenim mrežama. Pritom, treba naglasiti da je ethereum nešto manje zastupljen u glavnim medijima nego što je to bitcoin. I dalje donekle vlada percepcija da se kriptovalute mogu gotovo poistovjećivati s bitcoinom što je daleko od bogatog svijeta opcija na tržištu kriptovaluta.