Altcoini (alternativne kriptovalute) – Što su i kako funkcioniraju?

Altcoini je riječ koja se sve češće može čuti u svijetu ulaganja u kriptovalute. O čemu se točno radi?

Što su altcoini?

Kriptovalute su u posljednje vrijeme privukle pažnju brojnih investicijskih fondova, banaka, ali i običnih investitora. Cijene najpoznatijih kriptovaluta poput čuvenog bitcoina i popularnog ethereuma značajno su narasle u usporedbi s početnom vrijednosti. Iz tog razloga, mnogi oslovljavaju kriptovalute pojmom „digitalno zlato“. Kriptovalute su također stekle svoju prepoznatljivost zahvaljujući decentraliziranosti, neovisnosti od središnjih institucija poput država ili središnjih banaka te dostupnosti svakom tko ima pristup internetskoj vezi bilo gdje u svijetu.

Pored bitcoina i ethereuma, na tržištu se nalazi preko 14.000 različitih vrsta kriptovaluta, iako ne treba bježati od činjenice da bitcoin samostalno drži praktički 42% ukupnog kripto tržišta. Druge kriptovalute osim bitcoina najčešće se nazivaju altcoini“ (skraćeno od eng. „alternative coins“) odnosno alternativne kriptovalute. Među najpoznatijim altcoinima ističu se: ethereum (ETH), binance (BNB), tether (USDT), cardano (ADA), USDC (U.S. Dollar Coin), solana, ripple (XRP) i terra (Luna).

Pojednostavljeno rečeno, altcoini su sve kriptovalute koje nisu bitcoin.

Altcoini obično nastoje nadomjestiti neke od nedostatka bitcoina te potencijalno u dugom roku preuzeti vodeću poziciju na tržištu. Ti nedostaci najčešće se odnose na proof-of-work sustav odnosno održiviji proof-of-stake sustav s manjim energetskim zahtjevima, kao i korištenje pametnih ugovora (eng. „smart contracts“) čija je uporaba kod bitcoina ograničena. Najuspješniji altcoin zasad je ethereum, inače druga kriptovaluta u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji. Tržišna kapitalizacija (eng. „market cap“) odnosi se na zbroj vrijednosti svih tokena (denominacija kriptovaluta) u optjecaju. 

S obzirom na način funkcioniranja i sustav potvrđivanja transakcija, altcoini dijele se na nekoliko kategorija: altcoini koji se baziraju na rudarenju, stabilni coini (eng. „stablecoins“), sigurnosni tokeni (eng. „security tokens“ – nadovezuje se na eng. pojam „securities“ ili vrijednosni papiri), meme coini (eng. „meme“ – mem ili prenošenje ideje unutar kulture – u internetsko doba najčešće na šaljiv način pomoću vizualnih forma) te tokeni korisnosti (eng. „utility tokens“).

Altcoini koji se baziraju na rudarenju

Logično, riječ je o altcoinima koji nastaju putem rudarenja kriptovaluta. Većina ovih alternativnih kovanica koristi proof-of-work sustav kako bi generirala nove tokene i kreirala blokove na blockchainu. Najpopularniji altcoini današnjice uglavnom spadaju u ovu kategoriju. Postoje i druge vrste altcoina koji se baziraju na pred-rudarenju i obično su dio inicijalne ponude (eng. „initial coin offering“ ili ICO). Takve kovanice ne nastaju putem rješavanja algoritma, već se distribuiraju prije nego što su uvedene na kripto tržište (primjerice ripple (XRP)).

Stablecoins – Stabilni altcoini

Kripto tržište poznato je po svojoj volatilnosti, odnosno činjenice da cijene mogu varirati po 10% prema gore ili dolje, unutar samo jednog jedinog dana. Cilj stabilnih kriptovaluta jest smanjiti volatilnost, vezujući se za neku od fiat valuta, plemeniti metal ili druge kriptovalute. Vezivanje služi kao pokriće u slučaju problema tako da korisnici uvijek mogu sačuvati vrijednost koju posjeduju. Varijacije cijene stabilnih kriptovaluta ne bi trebala premašiti prilično uzak zadani okvir. Neki od poznatijih stabilnih kriptovaluta su tether (USDT) i US Dollar Coin (USDC).

Sigurnosni tokeni ili security tokens

Sigurnosni tokeni slični su vrijednosnim papirima na burzama, osim što se ovdje radi o digitalnom obliku. Sigurnosni tokeni nalik su dionicama gdje dokazom o vlasništvu udjela imamo pravu na isplatu dividende. Potencijal za rast cijene ovih tokena privlači mnoge investitore. 2021. kompanija Exodus koja se bavi bitcoin walletima (kripto novčanicima), uspješno je plasirala svoju ponudu tokena i prodala 75 milijuna američkih dolara vrijednosnica koje će se konvertirati u tokene na Algorand blockchainu. 

Meme coinsi

altcoini-dogecoin

Meme coinsi obično nastaju inspirirani šaljivim internetskim memom ili kao parodija na neku od postojećih kriptovaluta. Najčešće u kratkom roku zarade veliku popularnost zahvaljujući trendu i „hype“-u na društvenim mrežama. Eng. pojam „hype“ označava uzbuđenost, entuzijazam ili intenzivan publicitet oko pojedine kriptovalute. Jedan od najpoznatijih primjera meme coinsa je dogecoin (DOGE). Popularnost i cijena dogecoina značajno je narasla nakon tweetova CEO-a Tesle, Elona Muska u kojima je spomenuo ovaj šaljivi altcoin.

Tokeni korisnosti ili utility tokens

Tokeni korisnosti koriste se za pružanje usluga unutar mreže. Moguće ih je koristiti kako bi se platile određene usluge, mrežne naknade ili podiglo nagrade. Za razliku od sigurnosnih tokena, tokeni korisnosti ne sadrže aspekt dividendi ili dokaza o vlasništvu tj. udjelu. Jedan od primjera tokena korisnosti jest Filecoin koji se koristi za kupovinu spremišnog prostora na mreži.

Isplati li se ulagati u altcoine?

Važno je imati na umu da ulaganje u neke od 14.000 gotovo opskurnih altcoina, definitivno nosi sa sobom određeni rizik pa sukladno tome treba prilagoditi veličinu ulaganja. Mnogi od ovih altcoina vjerojatno neće preživjeti u srednjem roku. S druge strane, neki od altcoina koje smo spomenuli u ovom članku solidno su etablirani, imaju velike tržišne kapitalizacije te koriste naprednije sustave funkcioniranja od bitcoina (premda je teško sa sigurnošću prognozirati koji bi od njih mogao ubuduće preuzeti vodeću poziciju na kripto tržištu). Pored toga, postoje i stabilni coinsi koji mogu biti vezani za otpornije oblike imovine. 

Kao što je bila riječ ranije, tržište kriptovaluta prilično je volatilno, neregulirano i podložno čistoj špekulaciji, pogotovo ako govorimo o manje poznatim altcoinima. To znači da je potrebno pažljivo istražiti tržište i potencijalne instrumente prije nego što se donese odluka o ulaganju u kriptovalute, za razliku od isključivog vođenja sanjarenjem o basnoslovnoj dobiti u kratkom roku.